tiistai 25. syyskuuta 2018
Ruokakulttuuri - Kainuu
Kainuulainen ruokakulttuuri
Kainuulaiset ovat aina arvostaneet perinteikästä ja maukasta ruokaa,
jossa luonnosta saamat raaka-aineet pääsevät kunnolla oikeuksiinsa.
Kainuulaiseen ruokapöytään on aina kuulunut vahva-arominen riista, maukkaat kalat, erilaiset marjat ja sienet eri muodoissa. Näistä ovat syntyneet niin juhlamenut kuin arkiset ateriatkin.
Kainuulaisiin perinneruokiin kuuluu mukaan myös juustoleipä, jota tarjotaan lämpimänä jälkiruokana lakkahillon kanssa tai ihan vain sellaisenaan.
Norssi eli kuore on Kainuun maakuntakala. Kuivatusta norssista voidaan valmistaa kalakeittoatai napostellaan sellaisenaan. Kalakeitto on Paltamon pitäjäruoka. Norssikeittoa tarjoillaan yleensä alkupalaksi hyvän leivän kanssa tai nykymuodin mukaan "norssiputsiona" lisäämällä keiton päälle maitovaahtoa ja tarjoilemalla keitto kupista.
Kainuulaisia luomutiloja
Lindholmin Lammastila, Lampaiden ja vuohien kasvatus & myynti.
Sormulan luomutila, Alkuperäiskarjaa, kyyttöjen kasvatus & myynti.
Katajan luomutila, Marjojen viljelyä& myynti, mansikkaa, puutarha vadelmaa, mustaherukkaa.
Kainuulaisia ruokia myyvät ravintolat
Ravintola Sirius, Kajaani -> Tilaamalla ennakkoon voi varata lounaan, päivällisen, kokoustilan ja tarjoilut, juhlat palveluineen & tarjoiluineen. On mahdollista vuokrata tilat ja tarjottavat (alkoholitarjoilun hoitaa Ravintola Sirius).
Ravintola Wanha Kerho, Kajaani -> Perheyritys. Lounasravintola, á la carte - ravintola , tilausravintola, leipomo, koukouspalveluja.
Ravintola Saaga, Ukkohalla, Hyrynsalmi -> Ukkohalla Skichaletsin yhteydessä toimiva Ravintola Saaga on lounas- ja á la carte - ravintola.
Kolme kainuulaista perinne reseptiä
Kainuulainen madekeitto
1 made
1l kylmää vettä
4-5 perunaa
1-2 sipulia
1 laakerinlehti
4 maustepippuria
1tl suolaa
3rkl voita
tilliä
1. Nylje & perkee made (tai pyydä kauppiasta tekemään se kaupassa).
Laita mateen maksa kylmään erikseen veteen. Leikkaa mateesta pää ja pyrstö
pois ja laita ne kattilaan. Lisää 1l kylmää vettä ja keitä miedolla lämmöllä.
Kun liemen pintaan muodostuu vaahtoa, kuori se pois reikäkauhalla.
Lisää liemeen suolaa, hienonnettu sipuli, laakerinlehti ja muutama mustapippuri.
Keitä n. 20min.
2. Paloittele made n. 10cm kokoisiksi paloiksi. Kypsennä kalapaloja 5-10min tai
kunnes madepalat ovat kypsiä. Nosta ne liemestä ja irrota kypsänkalan lihasta ruodot.
3. Siivilöi liemi ja lisää lohkotut perunat liemeen kypsymään. Keitä keittoa 15-20min,
kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista suola, lisää nokare voita ja ruodottomat madepalat.
4. Viipaloi keitetty maksa ja lisää se erikseen madekeitoon tai tarjoa erikseen.
Kuumenna keitto ja tarjoa hienonnetun sipulin, tillin ja ruisleipäkuutioiden kanssa.
Kainuulainen avokukko
700g rieskataikina- tai hapanleipä
täyte:
700g muikkuja
2tl suolaa
ruisjauhoja
voita
1. Valitse pehmytruotoisia, keskikokoisia muikkuja.
Suolaa kalat ja anna maustua n. tunti.
2. Taputtele taikinasta n.1cm paksuisia soikeahkoja
kuorilevyjä. Nosta kuori voidellulle & jauhotetulle pellille
ja laita muikut päälle. Käännä ja rypytä kukon reunat.
3. Paista uunissa 250-asteessa ensin 10min. Jos kukkoon muodostuu
suolavettä, ota kukko uunista ja valuta vesi pois. Laita kukko uuniin
ja paista sitä 200-asteessa 10min. Voitele lopuksi kalat sekä kuoret
voisulalla ja jatka kypsentämistä n. 5-10min 200-astessa. Kääri avokukko
voipaperiin ja sanomalehtiin. Aanna hautua paketissa n. tunti.
Puolukkavispipuuro
2l vettä
1l puolukoita
3dl mannasuurimoita
sokeria, maun mukaan
suolaa
Keitä puolukoita vedessä n. 20min. Siivilöi puolukankuoret ja jäljelle jääneeseen mehuun lisätään mannasuurimot, sokeri ja suola. Keitetään n. 20-25min. Ja annetaan jäähtyä ennen puuron vatkaamista kuohkeaksi sähkövatkaimella. Nautitaan kylmän maidon kera.
Lähteet:
wikipedia, luomulaakso.fi, ruokatieto.fi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti