keskiviikko 22. elokuuta 2018

Retki- ja erätarvikkeet

1. JALAT:
- Talvikengät täytyy olla lämpimät (esim lampaanvillavuori) ja vedenpitävät nahkapinnat ja jos mahdollista korkeavarrelliset.
- Vaelluskenkien/saappaiden tulee tukea nilkkaa vaihtelevassa maastossa (esim. kivikossa, poluilla, metsässä, jne).
-  Saappaat tulee olla jalassa mukava, jalkaan sujahtava malli.
- Sukat esim merinovilla, pehmeät, hengittävät, lämpimät (sopii kylmille ja lämpimille keleille).
Rinkat
- Rinkan koko voi olla 60-70 -litrainen (sopii hyvin esim. viikon vaellukselle) tai isompana 80-110 -litraa (useamman viikon yksinvaellukselle).
- Putkirinkassa on alumiinikehikko johon sekä selkään tuleva kantolaite että reppuosa on kiinnitetty.
-> Hyvä raskaille kuormille + mahdollisuus teltan ja makuualustan kiinnittämiseen.
Anatonic-rinkka on alumiinijäykisteinen, joka mukailee kehon liikkeitä eli on mukava kantaa, koetaan usein putkirinkkaa monikäyttöisemmäksi esim. matkaillessa.
- Rikan voi avata edestä tai päältä, helpoin päästä käsiksi sisälttön on kun rinkam voi avata edestä. Joihinkin rinkkoihin sadesuoja tulee mukana ja osaan täytyy ostaa erikseen sadesuoja, kankaan ei ole täysin vesitiiviitä, joten sadesuoja olisi hyvä hankkia.
- Rinkkaa pakatessa kevyimmät pohjalle, uloinpiin osiin, yläläppään painavimmat hartioiden korkeuteen. Kannattaa lopuksi kiristää kaikki hihnat, jolloin se pakkautuu tiiviisti ja paino tulee lähelle selkää.

2. PUKEUTUMINEN:
- Kerrospukeutuminen kannattaa aloittaa hyvistä alusasuista ja jatkaa kerrastoon riippuen vuoden ajasta (kesällä harvemmin tarvitsee kerrastoa/ kerrospukeutua niin paljoa) esim. merinovillakerrasto (talvisin useampikerrastovaate päälle esim. fleece paita ja housut), hengittävät ja lämpimät sukat, kauluri (ei liian paksu, mutta niin ettei kaulalle tule vilu).
- Päähine kelin mukaan (talvella paksumpi, muina vuodenaikoina ohuempikin riittää).
- Päällysvaatteet eli takki & housut tulisi olla tuulen ja vedenpitävät sekä lämpimät riippuen vuodenajasta, käsineet talvella/keväällä paksummat hanskat/rukkaset, muunnoin vähän ohuemmat mieluiten vedenpitävät kaikkina aikoina.
- Sadeviitta on hyödyllinen retkillä sekä arjessa, se pitää kuivana kun sade yllättää, pakkautuu pieneen tilaan, helppo pitää mukana ja nopea laittaa päälle sekä riisua päältä.

3. YÖPYMINEN:
- Telttoja on erilaisia, kaksi pääryhmää ovat kuitenkin kupoli,- ja tunnelliteltta. Tunneliteltassa kaaret on samansuuntaiset, jonka takia teltta täytyy pingottaa naruilla kiinni ettei se kaadu (ei pysy pystyssä ilman maahan kiinnitystä). On hyvä esim. Lapin vaellukselle, talvivaellukselle silloin, kun halutaan iso ereistila (absidi) tavaroiden säilytykseen sateelta suojassa. Kun taas kupoliteltassa kaaret menevät ristiin tai useammasta kohdasta, jolloin teltta pysyy pystyssä itsestään ilman naruja. Helppo pystyttää kalliomaastoonkin(koska kiiloja on vaikea saada työnnettyä maahan), kannattaa silti kiilata maahan, jos mahdollista, varsinkin tuulisella säällä.
- Camping-teltta tarkoittaa leirintäalueelle tarkoitettua telttaa.
- Vaellusteltta on hyvä valinta esim. avotunturiin.
- Matkassa kannattaa aina olla vedenpitävä telttasuoja jonka saa laitettua teltan päälle ja suojaa sateelta.
- Makuualustojakin on erilaisia esim. solumuovialusta on kestävä, kevyt ja eristävä, edullinen.
- Puhallettavat makuualustat menevät hyvin pieneen tilaan, on hyötyä esim. retkeillessä kajakilla, pyörällä tai moottoripyörällä. Ei eristä niin hyvin kuin solumuoviset, suositellaan lämpimään vuodenaikaan.
- Itsestään täyttyvät makuualustat ovat hyvä kompromissi pakkauskoon ja eristävyyden välillä, täytteenä vaahtomuovi, jonka huokoset täyttyy ilmasta kun venttiili avataan.
- Makuupusseja löytyy eri kokoina sekä erilaisiin olosuhteisiin tarkoitettuja makuupusseja (talvi&kesä).

4. RUOKAILU:
- Retkikeittimiä on kaasu-, bensa- ja srii-käyttöiset on myös puukaasukäyttöisiä (erinomainen ekologiseen ajatteluun) keittimiä. Käyttötarkoituksen ja tarpeen mukaan on helppo valita juuri se oikea keitin. Arviointikriteerejä ovat myös esim. polttoaine, keveys ja nopeus.
- Eräruuat: talvella voi syödä melkein mitä vain, koska ruuat säilyvät hyvin kylmässä. Kuiva aineita kannattaa pakata sen verran kuin tarvitee ennen retkeä, ettei tule hävikkiä, kalastamaansa kalaa voi paistaa jne.
- Välipalapatukat olisi hyvä säilyä pitkään ja kuivassa.
- Tuli maastossa kannattaa tehdä laavulla tai paikalla missä saa tehdä tulta maastoon. Tulen teko onnistuu tulitikuilla, sytytyspalalla, kaasusytyttimellä, tulustikulla (ja puukolla).
- Luvat (mihin lupia tarvitaan). Kalastukseen, metsästykseen, maastoliikenteeseen esim. moottorikelkkailuun, tulentekoon muualla kuin sille tarkoitetussa paikassa.
- Retkeily,- kalastus,- metsästys,- tulenteko,- puunotto,- tutkimus,- kuvaus- ja muut luvat saa metsähallitukselta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti